• Phone+302281080504
  • AddressG.Vourli 13, Syros 84100, Cyclades, Greece
  • Open Hours9:00am

Εγκατάσταση Debian 11 Bullseye 64

Είναι γνωστή η άποψη μου για την επιλογή λογισμικού. Όσο το δυνατό πιο καθαρές εγκαταστάσεις, δηλαδή αποφυγή proprietary software, αν είναι δυνατό free software ή open source. Η ανάγκη σε μερικές περιπτώσεις που θέλουμε να έχουμε λειτουργία του συστήματος μας, μπορεί να μας ωθήσει δυστυχώς στη χρήση proprietary software. Αυτό σπάνια είναι απαραίτητο οπότε παραθέτω πρώτα την καθαρή έκδοση, χωρίς non-free όπως λέγεται και ακολουθεί και η έκδοση με non-free. Καλό είναι να προσπαθήστε πρώτα να εγκαταστήστε την καθαρή έκδοση και αν αντιμετωπίζεται σοβαρά προβλήματα στην ενεργοποίηση συγκεκριμένου υλικού να δοκιμάστε την έκδοση non-free, πχ όπως αδυναμία ενεργοποίησης κάρτας δικτύου.

Μετά από αυτό το σημείο θα καταλάβουμε ότι ο σωστός GNU/Linux χρήστης θα επιλέξει το hardware του ανάλογα με τη native υποστήριξη από τη GNU/Linux κοινότητα χωρίς να χάσει ιδιότητες και δυνατότητες από το σύστημα του. Για παράδειγμα αν έχει να επιλέξει από μια πληθώρα ασύρματων καρτών δικτύου, να επιλέξει μια που να έχει υποστήριξη στο GNU/Linux χωρίς να αναγκαστεί να εγκαταστήσει proprietary οδηγούς του εκάστοτε κατασκευαστή.

https://cdimage.debian.org/debian-cd/11.2.0/amd64/iso-cd/debian-11.2.0-amd64-netinst.iso

https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/11.2.0+nonfree/amd64/iso-cd/firmware-11.2.0-amd64-netinst.iso

Για εγκατάσταση σε CD, κάνετε εγγραφή του .iso όπως κάθε άλλο CD.

Για εγκατάσταση σε USB:

Με windows κάνετε εγγραφή μέσω του προγράμματος rufus. Αν στην έκδοση rufus υπάρχει επιλογή ανάμεσα σε iso και dd, επιλέγετε dd.

Με GNU/Linux μπορείτε να γράψετε το .iso με την εντολή “dd if=όνομα.iso of=/dev/θέση bs=1M status=progress” (απαιτεί δικαιώματα root)

Για να βρείτε το σωστό όνομα θέσης μπορείτε να γράψτε την εντολή “df” ή “fdisk -l”, η δεύτερη απαιτεί δικαιώματα root.

Αν όλα έχουν γίνει σωστά τότε έχετε στα χέρια σας ένα USB flash drive ή ένα CD-ROM, με τα αρχεία εγκατάστασης του Debian GNU/Linux 11 Bullseye και μπορείτε να συνεχίσετε στην εγκατάσταση του.

Εισάγετε το μέσο (CD-ROM ή USB flash drive) στον υπολογιστή που πρόκειται να κάνετε την εγκατάσταση και κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή προσέχοντας να επιλέξτε με κάποιο πλήκτρο επιλογή μέσου εκκίνησης. Αναλόγως της μάρκας και μοντέλου του υπολογιστή αυτό μπορεί να ποικίλει. Αναφέρω μερικά δημοφιλή πλήκτρα: esc, F1, F2, F10, F12. Γενικότερα θα το δείτε για 2-3 δευτερόλεπτα οπότε τα μάτια σας δεκατέσσερα και είναι πιθανό όταν το δείτε να μην προλάβετε να το πατήστε, ξανακάνετε επανεκκίνηση και προσπαθήστε ξανά. Αν το πετύχετε θα εμφανιστεί κάτι τέτοιο:

Οπότε και επιλέγετε το κατάλληλο μέσο.

Αν όλα έχουν γίνει σωστά μέχρι αυτό το σημείο θα δείτε το μενού εγκατάστασης του Debian, οπότε και ξεκινάτε την εγκατάσταση.